Adventskirkens kunstværker

Adventskirken har igennem årene anskaffet forskellige kunstværker til udsmykning af kirkerummet. Her kan du læse om nogle af dem. Du er altid velkommen til at komme og se kunstværkerne.


Adventskirkens alterparti

 

Alterudsmykningen
Det største og mest iøjnefaldende kunstværk Adventskirken har er altudsmykningen. 
Det enkle kors i ubehandlet eg, som hænger centralt over alteret har hængt i Adventskirken siden kirken blev opført. I påsken 2000 blev korset integreret i kunstværket ”Af jord…”, som i dag på naturligvis omkranser korset og fuldender alterudsmykningen.

Kunstværket ”Af jord…” er en abstrakt fortolkning af ”Af jord er du kommet, til jord skal du blive, og af jord skal du igen opstå”, men værkets navn røber samtidig, at kunstværket netop er lavet af jord

Ved at placere de to store billeder af jord, som kunstværket består af, på hver sin side af ege-k
orset symboliseres på smukkeste vis Ordet, der kom til verden og gennembrød den sorte jord.

Kunstneren Elle-Mie Ejdrup Hansen har brugt jord i forskellige farver og suppleret med aske, korn, kridt og kalk. Billederne er omkranset af en træramme belagt med 23 karat bladguld. 

Venstre del af kunstværket beskriver skabelsens urkraft midt i kaos, mens højre del i højere grad beskriver mennesket på jorden. De tolv små kvadratiske felter langs kunstværkets bund, som farvemæssigt spænder fra hvidt og gyldent til de stærkere farver symboliserer de tolv apostle og fungere samtidig som kommentar til de store billeder.


Dåbskors, ikoner og prædikepulten
Adventskirkens dåbskors, ikoner og prædikepulten er udført af billedkunstner Susanne Te-shu Chang. Korset og ikonerne er billedskærerarbejder udført i træplanker i rødel, lind og ask belagt med slagmetal i messing. Prædikepulten i træ benytter Adventskirken i stedet for prædikestolen.
 

Adventskirkens lysglobe

 

Lysgloben
Under alle gudstjenester og kirkelige handlinger kan menigheden tænde lys og placerer det i lysgloben. De små blafrende lys i lysgloben gør kunstværket levende og særdeles betagende. Den betagende l
ysglobe er fremstillet i Rumænien. 

Kirketekstiler i Adventskirken
Kirketekstilerne er kunstværker i sig selv. Det er væveren Berthe Forchammer, som står bag Adventskirkens smukke messehagel, stola og antependier (alterforstykker), som bruges under nadveren og ved højtider. 

Keramik krukke
Adventskirkens store keramikkrukke er lavet af kunstneren Lene Regius. Kunstværket tager sit udgangspunkt i livets begyndelse og kunstneren har valgt at afbilde vandet, jorden og spiren som symboler på liv, død og begyndelse. Krukken kan roteres og man overraskes, hver gang krukken betragtes fra en ny vinkel.

Orglet
Adventskirkens velklingende orgel, er bygget af Th. Frobenius og Sønner Orgelbyggeri i 1957 og består af hovedværk, brystværk og pedal med sammenlagt 21 stemmer, foruden en tremulant i bryst­værket. Det er opstillet mellem 2 af kirkens store søjler på et pulpitur, der oprindeligt kun var dimensioneret til orglet. Men siden er blevet udvidet hen mod våbenhuset for at skabe plads til kirkens sangere. 

Korsvinduer
Adventskirkens små korsvinduer er integreret i kirkemuren. Det er derfor kunstværker, som man ikke behøver gå ind i kirken for at nyde. De skaber et legende og flot lysindfald ind i kirken, særligt, når de prydes med fyrfadslys. Når dagen går på hæld og mørket indfinder sig udsender vinduerne et varmt, beroligende og hjemligt lys ud på den evigt travle Sallingvej.

   Udvalgte kunstværker